Ny frøhave

Lad mig præsentere det lille frøfirma, som jeg sidste år lagde til i Lejre.


Copenhagen Seeds er en lille frøvirksomhed som begyndte 2015 i en køkkenhave i København. Virksomhedens mission er at understøtte in situ bevaring af gamle nordiske havesorter gennem opformering, salg og formidling. Den nye frøhave er nyligt etableret i Lejre. Her skal der udvikles nyes sorter – et bidrag til til de kommende generationers fødevarefundament.

Copenhagen Seed’s samling af frø er indenfor det spiselige – men også et par nytteplanter, som er knapt så spiselige har sneget sig ind. Frøhaven dyrkes økologisk, eller, minimum økologisk. Vi arbejder med frøproduktionen udfra dyrkningsprincipper som binder CO2 til jorden – regenerativ dyrkning eller i daglig tale “Beyond Organic”.
Frøkollektion dyrkes lokalt i Danmark og Nordeuropa og er nøje udvalgt med sorter til køkkenhave, byhave, krukkehave, altanhave, højbed og taghave.

Vi sår frø for få frø. Spiser vi slet ikke de grøntsager og urter som henover sommeren vil spire frem i haven? Selvfølgelig! De skal blandt andet bruges til smagninger for havens gæster, og til egne eksperimenter i køkkenet. Men samtidigt er det meningen at grøntsagerne skal vokse videre, så de kan danne frø. Uden frø ville vi ganske enkelt ikke have mad på vores tallerken.

Når frøene er sikkert i jorden, spirer de frem og udvikler sig til alskens lækkerier, men der er stadig masser af arbejde i haven. Ukrudt kan nemt brede sig for meget og tage næring fra  afgrøderne, så der luges jævnligt sommeren igennem. For at holde planterne livskraftige skal de af og til vandes, og det gør vi via et drypvandingssystem bestående af hullede slanger der ligger i bedene – det giver ikke blot planterne den rigtige mængde vand direkte til rødderne, det sparer også vand fordi fordampningen er lille når vandet siver stille og roligt ud lige hvor det skal bruges.

Når grøntsager, urter og spiselige blomster er klar til høst, kommer den skønneste tid i haven! Nu er det tid til at nyde frugten af vores arbejde og smage de mange varianter af vores kendte og elskede grøntsager, som vi producerer. Vi inviterer gæster til middag og viser hvordan de kan dyrke deres egen mad og ikke blot opleve glæden ved at dyrke selv, men også friskhed og god smag! Der findes en masse forskellige bønner og et hav af sjove gulerødder, som smager skønt, men som af den ene eller anden grund ikke egner sig til produktion og salg i stor skala. Dem kan du få glæden af ved selv at dyrke.

Når efteråret banker på begynder planterne at sikre næste års afkom. De udvikler frø i deres blomsterstande. Vi samler frøene og tørrer dem grundigt, renser dem for planterester og gemmer dem til næste år i vores lille frøbank. Og så er de klar til at blive pakket og sendt af sted til nye græsgange – m åske hos dig?

For at sikre at der også i fremtiden findes en mangfoldighed af grøntsager og at sunde, robuste sorter ikke går tabt, forsøger vi at sprede frøene til jer, ved at dyrke dem og sælge dem.
I Danmark er frødebatten ved at finde sine ben, blandt frønørder, kokke, smålandbrug – i forlængelse af diskussioner om gode rene fødevarer og nye fødevaresystemer. Der er ikke så mange der udfører bevaringsarbejde endnu, men heldigvis er vi ikke helt alene. Rundt om i Danmark og i udlandet arbejder frøsamlere og andre entusiaster sammen om at sikre vores spiselige biodiversitet.

Copenhagen Seeds har samme mål, og vi glæder os til at få hænderne i jorden og gøre verden mere mangfoldig sammen med jer:-)

Køb frøene her

Udgivet af

opengarden

Architect growing urban farming communities, making edible landscapes and saving seeds.