REgrow, vinterhave i vinduet – nu spirer det snart!


Januar workshop på Nørrebro
Tag haven med indenfor i vintersæsonen – på flere måder.

Min seneste workshop “Vinterhaven i Vinduet” var for Byhaven2200’s netværk på Nørrebro. Denne gang også med suppe – af grøntsager hvor toppe og bunde fra gulerødder, selleri, springløg mv. blev brugt til et af workshoppens temaer: Re-grow.

“like” OPENgardenCPH – så får du at vide når der kommer flere workshops!

Re-grow er at lade “rodbunden” eller “plantetoppen” gro videre i pottemuld. Eksempelvis bunden af en bladselleri, som skæres af og ofte smides ud. Bunden sættes i jord og vil fortsætte med at sætte små friske skud. Skudene vokser og bliver til friske små bladselleri, som kan bruges hele vinteren.

Det samme kan man gøre med springløg og porrer og en masse andre grøntsager/rødder. Rødder får man dog ikke en ny rod af, men toppen fra fx. rødbede, persillerod, gulerod vokser videre, og kan bruges som grøn variation i salater og det du finder på.

Rigtig mange havde taget genbrugte glas med til spiring af frø – her en trinvejledning, til dem som ikke var til workshoppen, en vejledning til print: SPIRER I GLAS_OPENgardenCPH-1

Regrow bladselleri - er på vej til en potte med muld!
Regrow bladselleri – er på vej til en potte med muld!
Regrow toppe af gulerødder og bunde af bladselleri og persillerod.
Regrow toppe af gulerødder og bunde af bladselleri og persillerod.

Re-grow Ender og toppe, fra de grøntsager man bruger i sin mad, skæres af. Toppene vokser videre i potter placeret lyst i vinduet. Således vil de fortsætte med at sætte nye skud fra bladselleri, gulerodstop, springløg, hvidløgstop eller porrer – hele vinteren. I maj vokser re-grow planterne sig store i haven, en større potte på terrassen eller i den nærmeste fælles byhave.

Gulerodstoppe i potter - den grønne top gror videre og kan bruges til salater.
Gulerodstoppe i potter – den grønne top gror videre og kan bruges til salater.
Gulerødder - først til suppen og så til Re-grow!
Gulerødder – først til suppen og så til Re-grow!
Radisespirer på 3. dagen. Er klar om 2 dage til en salat!
Radisespirer på 3. dagen. Er klar om 2 dage til en salat!

Spirer De små spirer nærmest trodser de korte vinterdage og giver både liv i vinduet og vitaminer til salaten. Mungbønner, løgspirer, radisespirer, rødbede, lucerne og mange flere kan spires i vinduet i et glas. Økologiske spirefrø hos Plantefrø.dk

Ærtespirer: Spirer i glas først (3-4 dage) og kommer i muld når de er ca 5-7 cm. Så får de den næring de skal have for at blive lidt større... klip dem til salater og sandwich.
Ærtespirer: Spirer i glas først (3-4 dage) og kommer i muld når de er ca 5-7 cm. Så får de den næring de skal have for at blive lidt større… klip dem til salater og sandwich.

Minigrønt Ærter og solsikkefrø er gode til minigrønt, her spiser man ikke selve frøet, men spiser de små planter når de er ca.10-15 cm.

Chiliplante bundet som Kokedama - overvintrer i vinduet og modner langsomt, men med fine gule citruschili vinteren over. (Toftegaards Citron Chili)
Chiliplante bundet som Kokedama – overvintrer i vinduet og modner langsomt, men med fine gule citruschili vinteren over. (Toftegaards Citron Chili)

Overvintring i vindueskarmen

Planter der ikke tåler frost, kan overvintres i vinduet. Det har jeg gjort med flere forskellige krydderurter og chili.

Tak for lån af billeder til Frk. Kræsen A.k.a. Linn Grubbstrøm, som også var med på workshoppen. Hun laver radio på Den 2. Radio og fik et par ord med fra mig om Kaffegrums til haven.

Hør den her: Frk. Kræsen 1: KAFFE

Winter-window-garden Workshop d. 12. januar 2013
Winter-window-garden Workshop d. 12. januar 2013
Winter-window-garden 2013
Winter-window-garden
2013

Kunne du tænke dig at være med på den næste workshop, kan du abonnere eller “like” OPENgardenCPH Facebook – her opslås workshops og andre tips om byhavedyrkning – du er velkommen!